Autoryzacja konta na Platformie

Zaktualizowano 17/9/20 przez Szczepan

Autoryzacja konta na Platformie (Two Factor Authentication 2FA) to usługa zabezpieczająca Twoje konto przed niepowołanym zalogowaniem się do Platformy Trans.eu. Gdy logujesz się pierwszy raz (od momentu uruchomienia przez Trans.eu usługi na Twoim koncie) na nieautoryzowanym wcześniej urządzeniu, poprosimy Cię o weryfikację konta.

Klient autoryzowany jest rozumiany jako uprawniony do legalnego korzystania z Platformy Trans.eu. Jest też sprawdzony pod kątem weryfikacji danych osobowych.

Rozwiązanie zostało wprowadzone w celu podniesienia bezpieczeństwa użytkowników Platformy Trans.eu.

Jak działa autoryzacja konta?

  1. Zaloguj się do Platformy Trans.eu. Za pierwszym razem (od momentu uruchomienia usługi na Twoim koncie), zostaniesz poproszony o jednorazowe wprowadzanie kodu.

  1. Kod autoryzacyjny jest wysyłany na Twój e-mail (zgodny z zapisami w bazie danych Trans.eu).
  2. Podczas logowania poprawnie wprowadź wysłany kod. Autoryzacja zostanie zapisana w plikach cookies przeglądarki internetowej z której korzystasz. Zaznacz checkbox, jeśli chcesz by dane urządzenie zostało dodane jako zaufane urządzenie. 

Uwaga! 
Jeżeli będziesz chciał zalogować się z innego komputera lub innej przeglądarki, proces autoryzacji zostanie ponownie uruchomiony.

Usuwanie plików cookies w przeglądarce również będzie skutkowało koniecznością uruchomienia procesu autoryzacji.

Po poprawnym wprowadzeniu kodu dostępu możesz zacząć korzystać z Platformy trans.eu .

Notyfikacje o logowaniu z nowego urządzenia

Na platformie wdrożyliśmy funkcjonalność notyfikowania użytkowników o logowaniu się z nowego urządzenia.

  • Użytkownik, który loguje się pierwszy raz z nowego urządzenia otrzymuje notyfikację mailową o zalogowaniu z informacją z jakiego IP nastąpiło logowanie.
  • Nowe urządzenie rozumiane jest również jako dana przeglądarka, tzn zalogowanie się z innej przeglądarki na tym samym komputerze, lub w trybie incognito również spowoduje wysłanie notyfikacji.

Powiadomienia dla użytkowników uprawnionych.

Użytkownik uprawniony otrzymuje dodatkowo notyfikacje dotyczące wszystkich pracowników w firmie.

  • Jedynym kryterium jest to czy z przeglądarki już logowano się na dane konto w platformie czy jest może ona "nowa" i traktowana jako nowe urządzenie.
Użytkownik uprawniony może wyłączyć na swoim koncie powiadomienia dotyczące logowania pracowników.

W tym celu należy przejść do ustawień.

Następnie wybrać opcję Powiadomienia i dźwięki - Inne moduły.


Na ile ten materiał był pomocny?

UP!
Powered by HelpDocs (opens in a new tab)