(TFF) Постоянни маршрути за спедитора като товародател

Обновено 21/10/21 от Agata

На едно място можете да дефинирате условията за транспорт по постоянен маршрут и да ги изпратите до проверени превозвачи. Забравете за досадното изпращане на имейли и провеждането на телефонни разговори. Сега можете да управлявате сътрудничеството с подизпълнители с няколко клика на мишката, като контролирате колко от тях изпълняват дадена поръчка.

Създаване на оферта за постоянен маршрут

 1. Създайте постоянен маршрут за изпълнители, като изберете модул Постоянни маршрути с превозвачи и оттам Добави маршрут.

Ще видите прозорец с опция за добавяне на маршрут. Попълнете следната информация:

 • Данни за маршрута - тук въведете описателно име на постоянния маршрут, попълнете данните за мястото на товарене и разтоварване
 • Попълнете информация за товара, след което продължете със зеления бутон:

 • Задайте условия за сътрудничество с превозвачите
 • Изберете превозвач от списъка с превозвачи:

  Информация за това как да довбавите превозвач към списъка с превозвачи ще откриете тук

 • Въведете референтния номер, задайте фиксирана цена или ставка за километър и датата на плащане за предоставената услуга.

За всеки приет товар по фиксирани маршрути се начислява такса "No touch", съгласно ценовата листа. Можете да изберете кой да заплати таксата или да я разпределите - 50% за вашата компания и 50 % за превозвача.
 • Определете продължителността на условията за сътрудничество.
 • По желание можете да посочите и периодите на планираните превози. За целта попълнете вида на планирания транспорт.
 • По желание можете да зададете и условията на заявката. Те ще бъдат прехвърлени към всички заявки, създадени в рамките на този фиксиран маршрут.
При избиране на опцията за автоматично изпращане на поръчки, приемането на товара от този превозвач ще доведе до автоматично създаване на потвърдена поръчка.

Щракнете върху бутона Изпратете на превозвач, за да преминете към следващата стъпка.

 1. Създаденият от вас фиксиран маршрут автоматично се прехвърля в раздела В процес на договаряне. Състоянието „В очакване“ ви информира, че предложението за фиксиран маршрут е изпратено до превозвача, който може да приеме, изтрие или отхвърли предложените условия, след като прочете всички подробности.

Можете също да проверите състоянието на офертата за постоянен маршрут в раздела Фиксирани маршрути с превозвачи. Например информацията 0 + 1 показва колко превозвачи са приели условията и колко компании все още трябва да ги приемат. Като кликнете върху реда, можете да проверите данните за маршрута и данните за товари.

Отказана оферта за фиксиран маршрут

Ако превозвачът отхвърли предложението за фиксиран маршрут, ще бъде необходимо да посочи причина за отказа. По този начин той може да договаря условия. Ще намерите подробности за отказа, като кликнете върху раздела В процес на договаряне и след това върху името на превозваческата фирма.

След като прегледате причината за отхвърлянето на условията на офертата, можете да я редактирате. За да направите това, кликнете върху Повече и след това Редактирайте условията.

Сега можете да редактирате условията за сътрудничество с превозвача. След като направите промените, кликнете върху Изпратете на превозвач.

Статусът на офертата за постоянен маршрут ще се промени обратно на "В очакване".

Приета оферта за фиксиран маршрут

Ако искате да проверите колко превозвачи са приели офертата за фиксиран маршрут, кликнете върху Фиксирани маршрути с превозвачи. Например числото 1 за даден фиксиран маршрут означава, че офертата е приета от един превозвач. Като кликнете върху фиксирания маршрут, можете да разгледате детайлите.

За превозвачи, приели офертата за фиксиран маршрут, можете да дефинирате метод за балансиране на разпределението на оферти.

 • Ръчно управление на последователността

Можете да решите по какъв ред да бъдат подредени превозвачите в списъка, можете да промените реда, като ръчно плъзнете името на фирмата до избраното от вас място или използвате показаните стрелки.

 • Процентен дял

Тук можете да зададете очаквания дял на превозвачите в общия брой поръчки.

Редът на превозвачите в стълбата ще бъде автоматично определен, така че всеки превозвач да изпълни очаквания брой поръчки. След като определите процента, щракнете върху Запазване.

След определяне на процента, промяната ще бъде видима в раздела Активен.

 • Транспортни ограничения

Имате възможност да зададете ограниченията на очакваните поръчки за превозвачи, извършващи превози по даден маршрут. Офертите за товарни превози ще бъдат изпратени автоматично до превозвачите в такъв ред, че всеки от тях ще получи толкова поръчки, колкото е лимитът.

След задаване на лимитите, кликнете върху зеления бутон "Запазване".

Преустановяване на фиксиран маршрут от страна на товародателя

Ако решите да спрете сътрудничеството с даден превозвач, кликнете върху Фиксирани маршрути с превозвачи, а след това върху фиксирания маршрут, който ви интересува.

Изберете изпълнителя, с когото искате да преустановите изпълнението на поръчки по фиксирания маршрут. Кликнете върху зелената отметка в колоната Активност, за да го промените (ще се промени в сив цвят). Ако решите отново да активирате фиксирания маршрут, кликнете върху отметката.

Преустановяване на фиксиран маршрут от страна на превозвача

Ако превозвачът е преустановил конкретен фиксиран маршрут, статусът, който ще се появи в полето "Активност", ще бъде "Преустановен".

Кликнете върху името на компанията, за да видите причината за прекратяване на фиксирания маршрут.

Изтриване на фиксиран маршрут от контрагент

Ако изпълнителят не се интересува от предложението за сътрудничество като част от фиксиран маршрут, той може да го премахне. След което фиксираният маршрут ще бъде преместен в раздела Архив. Кликнете върху полето с името на фирмата на превозвача, за да разгледате детайли.

Статусът на офертата ще бъде Завършен. Оттук можете да дублирате фиксираните условия на маршрута за новия превозвач.

Изберете нов превозвач. Можете да промените условията за сътрудничество или да изпратите офертата за фиксиран маршрут на изпълнителя незабавно, като кликнете върху бутона Изпратете на превозвача.

Изтриване на условия за сътрудничество с превозвач

Ако решите да изтриете оферта за фиксиран маршрут, кликнете върху Фиксирани маршрути с превозвачи, раздел Активен и след това върху името на компанията.

Кликнете върху Повече и след това върху Изтрийте условията за сътрудничество

Ще бъдете помолени да потвърдите решението си.

Офертата за сътрудничество с даден превозвач е преместена в раздела Архив.

Редактиране на фиксиран маршрут

Изберете модула Фиксирани маршрути с превозвачи, изберете маршрута, който искате да редактирате, след което кликнете върху трите точки вдясно и изберете Редактиране на маршрут.

Запомнете, че ако маршрутът е активен, редактирането на параметрите му изисква потвърждение от всички превозвачи, които го поддържат.
За да останат валидни предишните условия, докато не бъдат приети новите, системата ще създаде копие на редактирания маршрут, така че ще бъдете помолени да промените името на фиксирания маршрут.

Направете промените и кликнете върху заления бутон Изпратете до превозвачите.

Докато новите условия не бъдат приети, маршрутът ще се вижда в раздела В процес на договаряне със статус В очакване.

След като превозвачът приеме новите условия, маршрутът ще бъде прехвърлен обратно в раздела Активен.

Превозвачът отхвърля промените в условията

Когато редактирате фиксиран маршрут или товар, превозвачът може да отхвърли предложените промени.

Кликнете върху отхвърления маршрута и ще видите причината за отказ вдясно. Можете да редактирате отново предложените условия, като кликнете върху Повече и след това Редактирайте условия.

Направете промени, за да изпратите ново предложение до превозвача.

Докато новите условия не бъдат приети, маршрутът ще се вижда в раздела В процес на договаряне със статус В очакване.

Когато превозвачът приеме промените, маршрутът ще бъде преместен от раздела В процес на договаряне в раздела Активен, заменяйки оригиналната версия.

Добавяне на товар

Можете да добавите нов товар, като използвате товарите, публикувани преди това по фиксирани маршрути. Кликнете върху Фиксирани маршрути с превозвачи, изберете маршрута, от който искате да копирате товара и след това щракнете върху трите точки от дясната страна, като изберете Добавяне на товар.

За да научите повече за добавянето на товари в Платформата, кликнете тук.

Изберете къде искате да публикувате товара:

 • Фиксирани маршрути - ако товарът отговаря на един от тях, можете да го публикувате според неговите условия
 • Вашите превозвачи-тази опция ви позволява да изберете групи, към които ще отиде товарът. Вие създавате групи в модула акаунти
 • SmartMatch - е алгоритъм, благодарение на който товарът ще бъде изпратен до компаниите, най-подходящи за товара
 • Борса за товари - товарът ще бъде публикуван на борсата за товари

Ако товарът отговаря на предварително създадено автоматично правило, ще бъдете информирани.

За да научите повече за автоматичните правила от кликнете тук.


Колко полезен беше този материал?

UP!
Powered by HelpDocs (opens in a new tab)